PROKURATÚRA: Preskúmali kauzu Gorila zákonným spôsobom a nestranne

18.01.2012 Bratislava

Bratislava 17. januára (TASR) - Prokurátori pracovnej skupiny Generálnej prokuratúry (GP) Slovenskej republiky preskúmali trestné veci v kauze Gorila zákonným spôsobom a nestranne.

Na GP SR bola zriadená pracovná skupina prokurátorov 10. januára 2012 na základe písomného opatrenia prvého námestníka generálneho prokurátora. Preskúmala dve trestné veci, v ktorých konali prokurátori v trestnej veci tzv. Gorila, uvádza sa v stanovisku GP SR, ktoré TASR poskytla dnes hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová. GP tak dnes reagovala na mediálne informácie za posledné dni, ktorými bol spochybnený postup GP, nestrannosť a apolitickosť niektorých prokurátorov Generálnej prokuratúry v trestnej veci tzv. Gorila.

\"V prvej trestnej veci vykonával dozor Úrad špeciálnej prokuratúry. Týkala sa podozrenia z kupovania poslancov Národnej rady SR. Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii začal trestné stíhanie 12. februára 2009. Išlo o skutky spáchané v roku 2005 právne kvalifikované ako trestný čin prijímania úplatku a inej nenáležitej výhody (podľa paragrafu 160a odsek 1 Trestného zákona) a trestný čin podplácania (podľa paragrafu 161a odsek 1 Trestného zákona.) Po vykonanom dokazovaní vyšetrovateľ 31. júla 2009 zastavil trestné stíhanie (podľa paragrafu 215 odsek 1 písmeno a Trestného poriadku), pretože sa nestal skutok, pre ktorý sa viedlo trestné stíhanie,\" uvádza sa v dnešnom oficiálnom stanovisku GP.

V druhej trestnej veci vykonávala dozor Vojenská obvodná prokuratúra v Bratislave. Týkala sa podozrenia z nepostúpenia skutočností spôsobilých vážne ohroziť alebo poškodiť hospodárske záujmy SR orgánom činným v trestnom konaní, resp. podozrenia z poskytnutia týchto skutočností neoprávneným osobám.

V tejto trestnej veci vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii 9. novembra 2010 začal trestné stíhanie pre skutok právne kvalifikovaný ako prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Po vykonanom dokazovaní prokurátor Vojenskej obvodnej prokuratúry Bratislava 5. augusta 2011 zastavil trestné stíhanie (podľa rovnakého paragrafu 215 odsek 1 písmena a Trestného poriadku), pretože sa nestal skutok, pre ktorý sa viedlo trestné stíhanie.

\"Z uvedeného vyplýva, že trestnú vec tzv. Gorila priamo GP SR nikdy nevyšetrovala. Za zákonnosť vyšetrovania trestných činov patriacich do pôsobnosti Úradu špeciálnej prokuratúry zodpovedá Úrad špeciálnej prokuratúry v celom rozsahu. Generálna prokuratúra Slovenskej republiky nemôže do jeho pôsobnosti zasahovať,\" zdôrazňuje sa v dnešnom stanovisku GP.

Na základe analýzy skutkového stavu v obidvoch trestných veciach prvý námestník generálneho prokurátora 16. januára 2012 rozhodol, že v týchto trestných veciach bude v súlade s Trestným poriadkom ďalej vykonávať dozor Úrad špeciálnej prokuratúry. Úrad špeciálnej prokuratúry v trestnom konaní komplexne posúdi aj trestnú zodpovednosť všetkých osôb, ktoré disponovali informáciami v trestnej veci tzv. Gorila a tieto neposkytli príslušným štátnym orgánom.

GP SR odmieta spochybňovanie nestrannosti a apolitickosti prokurátorov. \"V súvislosti s už prebiehajúcou predvolebnou kampaňou sa Generálna prokuratúra Slovenskej republiky nebude vyjadrovať k tejto trestnej veci. V budúcnosti, ak to procesná situácia v trestnej veci umožní, Úrad špeciálnej prokuratúry zváži rozsah a množstvo poskytovaných informácií,\" uvádza sa na záver stanoviska poskytnutého hovorkyňou GP SR.
 

Vyberte región